nieuw blok, oliedruk bij starten? 18-6: ingelopen :)

Forum voor Technische vragen over Amerikaanse auto's.
Post Reply
User avatar
stef
Posts: 2849
Joined: Sat Nov 06, 2004 5:11 pm

nieuw blok, oliedruk bij starten? 18-6: ingelopen :)

Post by stef » Wed Jun 15, 2011 10:31 pm

Hallo,

Ik ben bijna zo ver dat ik mijn nieuwe blokje in kan laten lopen, en heb hem vandaag even rond laten draaien op de startmotor.
Wat mij opviel, is dat het zeker 3 sec. duurde voordat ik oliedruk kreeg, waarna ie vrij plotseling naar de 55 psi steeg.
Nu heb ik eigenlijk 2 vragen: Is 55 psi op de startmotor voldoende, en is het normaal dat het 3 seconden duurt voordat ik druk krijg? Dat betekent dus pak em beet 2-2,5 seconde geen of weinig oliedruk?
Blok heeft nog niet gelopen (wel geprimed), dus misschien dat het hem daarin zit?
Ik heb er eerlijk gezegd bij mijn vorige blok nooit op gelet hoe lang het duurde eer ik druk had..

thnx.
Last edited by stef on Sat Jun 18, 2011 11:41 pm, edited 1 time in total.

rene74monte
Posts: 3659
Joined: Wed Feb 20, 2008 9:06 pm

Re: nieuw blok, oliedruk bij starten?

Post by rene74monte » Wed Jun 15, 2011 10:50 pm

55 psi is bijna 4 bar , dat moet toch redelijk goed zijn toch?

User avatar
stef
Posts: 2849
Joined: Sat Nov 06, 2004 5:11 pm

Re: nieuw blok, oliedruk bij starten?

Post by stef » Wed Jun 15, 2011 10:57 pm

Lijkt me ook, ik vind het alleen raar dat het zo lang duurt eer er druk is...?

rene74monte
Posts: 3659
Joined: Wed Feb 20, 2008 9:06 pm

Re: nieuw blok, oliedruk bij starten?

Post by rene74monte » Thu Jun 16, 2011 9:37 am

als je het voor een tweede keer probeert duurt het dan net zo lang?
ik neem aan dat eerst alle kanalen an zo gevuld moeten worden de eerste keer , misschien dat het daarom wat langer duurt?

User avatar
Jeroen_Sp
Posts: 2407
Joined: Sat Oct 11, 2008 9:43 am

Re: nieuw blok, oliedruk bij starten?

Post by Jeroen_Sp » Thu Jun 16, 2011 10:59 am

Hoelang geleden was het blok geprimed? En wat voor olie heb je er in zitten?

Een dikke olie zou wel even kunnen duren, maar voor mijn gevoel geen 2 a 3 sec.

User avatar
stef
Posts: 2849
Joined: Sat Nov 06, 2004 5:11 pm

Re: nieuw blok, oliedruk bij starten?

Post by stef » Thu Jun 16, 2011 1:15 pm

Week, anderhalve week geleden.

User avatar
Jeroen_Sp
Posts: 2407
Joined: Sat Oct 11, 2008 9:43 am

Re: nieuw blok, oliedruk bij starten?

Post by Jeroen_Sp » Thu Jun 16, 2011 3:27 pm

De olie zal dan wel al grotendeels terug gelopen zijn.

Ik weet dat als ik mijn linc koud start deze ongeveer 2 a 3 sec rond moet gaan voor dat deze aanslaat (lpg). Dan staat mijn engine lampje ook altijd aan (kv en oliedruk). Zodra de motor aanslaat is het lampje uit.

Echter weet ik niet zeker of ik dan in die tussentijd ook geen oliedruk heeft.

Maar als alles werkt etc mag het geen probleem zijn toch?

Als olie koud is dan is deze vele malen dikker als op 100 graden (kan tot dik factor 1000 zijn).

User avatar
Pavement Pounder
Posts: 7890
Joined: Fri Feb 06, 2004 8:24 pm

Re: nieuw blok, oliedruk bij starten?

Post by Pavement Pounder » Thu Jun 16, 2011 4:52 pm

Dit is normaal bij een koude motor.

User avatar
stef
Posts: 2849
Joined: Sat Nov 06, 2004 5:11 pm

Re: nieuw blok, oliedruk bij starten?

Post by stef » Sat Jun 18, 2011 1:10 pm

Zo, blokje in laten lopen.
Hij heeft 15 minuten staan draaien, want hij werd te heet....
Bleek dat de hydraulisch gekoppelde fan niet meedraaide toen hij warmer werd. (in het begin draaide ie wel..)
Zijn dus na 15 min. gestopt, en heb de fan er afgehaald, en provisorisch 2 electrische fan's tegen de radiator gemonteerd.
Deze laten draaien, en vervolgens weer ruim 10 minuten laten lopen.
2200-2800 toeren laten draaien, af en toe een beetje gas geven, etc.

Kan psychisch zijn, maar voor mijn gevoel tikt er 1 kant van de kleppenbank meer dan de andere.
Het zijn hydraulische stoters, met roller tuimelaars. Mag toch eigenlijk niet tikken?
Kan wellicht ook door de hete/dunne olie komen, blok stond tegen de 120 fahrenheit aan, en zakte toen weer langzaam terug naar de 180. Zit een 180 thermostaat in, dus dat vind ik wat raar..
Olieniveau is goed, water ook, geen luchtbellen oid, ging ca. 20 liter totaal in..
Als ik de dop van het kleppendeksel af draai, zie ik ook wild olie gespetter, dus dat zit wel goed denk ik.
Op toeren was de druk om en nabij de 75 psi.
Na de 2e run bij hete motor en 800 rpm stationair was ie 45 psi.
Lijken me goede waardes.
Ontsteking had ik bij 2500 rpm op ca. 40 graden totaal staan.

Iemand tips, ideen, opmerkingen? Brand los! :) :D

User avatar
Pavement Pounder
Posts: 7890
Joined: Fri Feb 06, 2004 8:24 pm

Re: nieuw blok, oliedruk bij starten?

Post by Pavement Pounder » Sat Jun 18, 2011 1:49 pm

Het getik kan nog een lekke uitlaatspruitstuk zijn, je kunt nogmaals die cilinderbank de kleppen stellen na de motor warm is.

User avatar
stef
Posts: 2849
Joined: Sat Nov 06, 2004 5:11 pm

Re: nieuw blok, oliedruk bij starten?

Post by stef » Sat Jun 18, 2011 2:53 pm

oh, dat kan heel goed, maar mijn oren zeggen dat het kleppen zijn. Hoewel ik wel vaker heb gehoord dat een lekkend spruitstuk hetzelfde kan klinken.
Spruitstuk zit met 4 korte en 4 lange bouten vast, en de lange heb ik er maar 1 per kant van. Zou dus heel goed kunnen.
(ik had mooie arp's voor mijn headers, maar de headers passen niet... :oops: )

Post Reply